Energisk friluftsfeminist

Foto: Nikolai Schirmer

 

Tekst: Siri Bjørgen

 

Merrick Mordal (tidl. Johnston, 35 år) er en habil skikjører, syklist, og fjell- og isklatrer. Som 12-åring ble hun den yngste i verden til å ha klatret Denali. Selv liker hun ikke å bli fremstilt som “ekstrem”.

 

- Jeg liker ikke å bli definert av det jeg har gjort. Vi har alle forskjellige grenser, og vi må akseptere at vi er forskjellige. Jeg gjør ikke ting for å promotere mitt liv eller meg selv, men ønsker å vise at det er ok å leve livet på forskjellige måter. 

 

Tobarnsmoren fra Fairbanks/Anchorage, Alaska flyttet til Norge i 2009. Her skulle hun være i to år. To år ble til ti, og en familie på fire. Nå er hun i gang med sin andre master i International Fishing Managment, samtidig som hun utdanner seg til å bli tindevegleder gjennom Nordtind. Det er med andre ord ikke noe å si på energinivået.

 

- Jeg blir veldig fort gira. Jeg vil gjerne leve livet til det fulleste, og tror jeg ville ha levd et fattigere liv dersom jeg ikke hadde denne egenskapen til å få litt overtenning. Jeg tuller ofte med at jeg har ADHD. Jeg vet ikke om det er sant, ...kanskje.

 

Foto: Tomas Richter

 

Merrick er opptatt av å se muligheter og ikke begrensninger. Selv om hun har blitt mor, har det vært viktig å opprettholde formen og gleden ved det å være aktivitet. Gjennom hele graviditeten tok hun 15 hang-ups daglig, og ser på det at hun er i like god form etter å ha blitt mor, som sin største idrettsbragd. 

 

- Etter at folk har fått barn, faller ofte mor litt av lasset. Jeg ville ikke at det skulle skje med meg. Det er greit dersom det er et bevisst valg man tar, men jeg er opptatt av at det ikke er samfunnet som skal sette disse rammene for oss. Jeg håper og tror vi er inne i en tid hvor denne kulturen endres. En kultur der damer og døtre vokser opp til å bli sterke og ha troen på seg selv. 

 

Gjennom hele livet har hun prioritert friluftslivet, og prøver nå, selv med en full timeplan, og få egentid utendørs. 

 

- Nordtind krever mye, men av og til drar jeg ut etter legging og kommer hjem før frokost. 

 

Foto: Tomas Richter

 

Allerede som åtteåring begynte hun med isklatring sammen med sin mor. De to klatret store fjell, og dro på ekspedisjoner som varte i dagevis. Etterhvert ble Merrick med på juniorlandslaget i snowboard, før hun som voksen har utmerket  seg mer på ski. Nå er hun mest opptatt av å holde leken i live. 

 

- Jeg er med på alt som er gøy. Telemark, monoski, brett. Det er viktig å leke, og variasjon er topp! Det beste jeg vet er å sette sammen de beste muligheten jeg har for dagen, med de kortene jeg har for hånd. Er forholdene ustabile, og turen ikke lar seg gjennomføre, så bygger man et hopp eller gjør det beste ut av situasjonen.

 

Det er ikke nødvendigvis sånn at det må være bratt og eksponert. Ligger forholdene til rette for brattkjøring er det “game on”. Men det er ikke det det handler om. 

 

- Jeg er jo først og fremst mor, så jeg vil ikke utsette meg selv for fare. Før prøvde jeg bare ting. Nå er jeg flinkere til å sette rammene rundt og planlegge.
 

Foto: Privat arkiv

 

I vinter ble Merrick og en venninne de første kvinnene til å klatre opp Store Blåmann, noe de først fikk vite en uke etterpå. Selv om Merrick innehar flere rekorder, er ikke dette noe hun bruker tid på å reflektere over. 

 

- Det var jo stas, men det er ikke det handler om. Det handler om å utvikle kapasitet, og støtte hverandre gjennom utviklingen. Der mangler det litt på damesiden. Vi må huske at vi er forskjellig og tar ting i forskjellig tempo. Det er ikke en konkurranse. 

 

Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe sa ofte: “Det har jeg ikke prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert.” Her er det noen klare fellestrekk til Merrick. Det er den samme friske holdningen til livet, og beundringsverdige troen på egen mestring. Også lar de seg ikke stoppe av fordommer og rolleforventninger.

 

Foto: Privat arkiv

 

Følg Merrick

Facebook: @merrick.johnston
Instagram: @merrickmordal

 


 

Tøffe damer velger tøffe briller, her finner du Merrick's favoritter fra Julbo.

Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.